maandag 26 januari 2015

Waarom zou je naar Dubrovnik gaan?

De meest zuidelijke stad van Kroatië heeft van alles te bieden, voor jong en oud, voor cultuurminnaars en sportliefhebbers, voor gastronomen en wijnliefhebbers, voor zonaanbidders en kerkbezoekers. Bij www.odyssee-reisgidsen.nl is de eerste Nederlandstalige reisgids over Dubrovnik en de regio verschenen. Prima reisgezelschap. En in het hoogseizoen vliegt Kroatia Airlines rechtstreeks op Dubrovnik en ben je er al na anderhalf uur vliegen.


Gaan dus?

Dubrovnik was ooit de grote concurrent van Venetië op de Adriatische Zee. En hoewel de huidige inwoners niets van 'Venetië' willen weten, zijn de Italiaanse invloeden onmiskenbaar. Zowel in taal, als cultuur als in de 'lichtheid van het bestaan'. De 'gouden eeuwen' van Dubrovnik waren de veertiende en de vijftiende eeuw. Helaas is van die glorietijd door een allesvernietigende aardbeving in de zeventiende eeuw niet veel meer over. Dubrovnik is na de beving van gotisch-renaissancistische architectuur overgegaan op de Barok. Maar voor wie goed kijkt is er nog veel te zien uit de glorietijd van de Vrije Republiek Ragusa (zoals Dubrovnik toen heette). Barokke feestjes zijn echter ruimschoots voorhanden. Neem alleen al de Heilige Blasiuskerk, gewijd aan de beschermheilige van de stad. En ondanks het feit dat Dubrovnik het in de oorlog in de jaren negentig zwaar te verduren heeft gehad, is de stad in snel tempo weer opgebouwd tot de 'parel aan de Adriatische kust' die ze al zo lang is. 


Wanneer?

Dubrovnik is een festivalstad. Ben je een liefhebber van muziek, theater, dans en film en woon je graag voorstellingen bij op bijzondere locaties? Dan kan je niet om het zomerfestival heen dat jaarlijks van half juli tot eind augustus georganiseerd wordt. Het is dan wel de warmste en drukste tijd van het jaar.
Wil je in 'alle rust' genieten van 'het paradijs op aarde', zoals George Bernhard Shaw, een Engelstalige schrijver Dubrovnik noemde, kom dan eind april, mei of begin juni naar Dubrovnik. De temperatuur is dan al zeer aangenaam. De torenhoge cruiseschepen 'spuwen' nog niet dagelijks honderden passagiers uit, die allemaal tegelijk door de smalle straten van Dubrovnik 'gedreven worden'. Je hebt nog de ruimte en de tijd. En ook dan zijn er festivals, zoals het wijnfestival eind april.
September en oktober zijn plezierige maanden voor een bezoekje. Combineer je bezoek in oktober met het Good Food Festival. Smikkelen en smullen. En zelfs de wintertijd kan zeer aangenaam zijn, maar hou dan wel rekening met regen en zelfs sneeuw.

Keuzes maken


Dubrovnik is bij uitstek een wandelstad. Compact en autovrij. Een overzichtelijk 'hoofdstratenplan' in een verder uniek labyrintisch centrum met ontelbare trappen en treden. Heb je maar één dag beschikbaar voor Dubrovnik (wat heel jammer zou zijn maar niet onoverkomelijk) dan gidst Odyssee je langs highlights, niet te missen 'hotspots' en goede lunch- en dinerplekken. 
Belangrijk is dat je keuzes maakt. Dubrovnik is een relaxte stad. Hou het dan ook zo relaxed mogelijk. Wil je vooral sfeer proeven, letterlijk en figuurlijk, ga dan naar het stadscafé 'Gradska Kavana'. Aan de voorkant heeft dit grand café, gelegen naast het Rectorspaleis,  een heerlijk koel terras met zicht op de heilige Blasiuskerk, het Sponzapaleis en de hoger gelegen kathedraal. Aan de achterkant kan je verrukkelijk eten op de plek waar vroeger de oude scheepswerf van Dubrovnik lag. Je hebt mooi zicht op het reilen en zeilen in de oude haven, met een glaasje Posip en een zwarte risotto onder handbereik. 
Meer tips vind je in de reisgids.

Kunst, kerken, kloosters


Wil je iets meer zien van de stad en gaat je voorkeur vooral uit naar kerken en kloosters? En heb je nog steeds maar één dag? Dan zou ik het Franciscanerklooster vlakbij de Pilepoort met een bezoek vereren. Vergeleken met het Dominicanerklooster is deze plek sfeervoller, zeker de kloostertuin. En het klooster beschikt over één van de oudste apotheken ter wereld. De St. Ignatiuskerk is alleen al de moeite waard vanwege de 'stairway te heaven', een schitterende barokke trap (vergelijkbaar met de Spaanse trappen in Rome) die je moet beklimmen om de kerk te kunnen bezoeken. Bovendien is het buurtje rondom de St. Ignatius lekker rustig en wordt er vaak spontaan gemusiceerd op het pleintje voor de kerk. En daar kan je trouwens ook lekker kan eten!
Kunstliefhebbers moeten zeker een bezoek brengen aan de Galerie Dulcic-Masle-Pulitika, gelegen naast het Rectorspaleis, met op de eerste verdieping moderne Kroatische kunstenaars en op de tweede verdieping (met uitzicht op de haven) wisselende exposities.

Muur, strand, kajakken


Ben je een fan van de HBO-serie 'The game of Thrones' dan weet je wat je te doen staat. Maak in ieder geval een wandeling over de muur of sluit je aan bij één van de vele aanbieders van 'Game of Thrones' rondleidingen. Meer info in de Odyssee-reisgids en op www.dubrovnikdaytours.net.
Uiteraard kan je ook besluiten om de stad 'links' te laten liggen en er een lekker 'stranddagje' van te maken. Net buiten de Plocepoort ligt het Banjestrand, een mix van keien en zand met een prachtig uitzicht op de stad. Je kunt er bedjes en parasols huren en het strand heeft een eigen restaurant (wel duur, maar het gemak dient de mens...). 
Ben je toch te 'ongedurig' voor een dagje strand en wil je iets actiefs? Bij de Pilepoort, aan het strandje onder de stadsmuur, kan je een kajak huren en genieten van de fantastische blauwe Adriatische zee. www.adventuredubrovnik.com.

Onvergetelijk uitzicht


Geen tijd om een wandeling over de spectaculaire stadsmuur te maken en toch nieuwsgierig hoe Dubrovnik er 'van bovenaf' uit ziet? Pak dan de kabelbaan naar de top van de berg Srd, 412 meter boven de zeespiegel. In het hoogseizoen is de na-middag de beste tijd. De ergste drukte is dan voorbij. Op de top ligt een geweldig panorama-restaurant waar je een spectaculaire zonsondergang kunt beleven. In het Fort Napoleon, op zichzelf al een bezoekje waard, is een permanente expositie ingericht over de laatste oorlog (het Homeland War Museum) van 1991-1995. 
Het uitzicht vanaf de top van de Srd, op Dubrovnik en omgeving is onvergetelijk. Bovendien kan je bij helder weer ook Montenegro en Bosnië Herzegovina zien liggen. Je beseft dan eens te meer hoe dichtbij de 'vijand' was voor de inwoners van Dubrovnik.