Felix Nussbaum in Osnabruck
(Hier komt verslag slow travel mini-trip naar het museum van Felix Nussbaum - 1904-1944 - in Osnabruck, ontworpen door de Amerikaanse architect Daniel Liebeskind.)
'En Route culturele reizen' heeft als beeldmerk een vuurtoren met uitzicht op zee en als logo vissen.Dat is niet voor niets.
Ook 'En Route coaching en communicatie' heeft het vuurtorenbeeldmerk en vissenlogo. Weliswaar in een andere kleur, maar ook niet voor niets. Dit blog beschrijft eerst de achterliggende gedachte bij de vormgeving van En Route 'culturele reizen' en vervolgens gaat het dieper in op de symboliek en mogelijkheden van de beelden bij coaching.
Travel slow, go with the flow and go your own way
Met En route culturele reizen ga je op avontuur. Het avontuur van met 'aandacht' reizen, gefocust, slow travelling. Het bekende met andere ogen bekijken. 'En Route' zet de schijnwerper op één onderwerp, bijvoorbeeld de wereld van Franz Kafka in Praag. Door je te verdiepen en stil te staan ontdek je een andere wereld in een voor jou al bekende stad, streek of in een al vaak bezocht museum.
Met En Route heb je alle vrijheid om op jouw moment de nieuwe uitdaging aan te gaan. Je verlaat je steiger en kiest het ruime sop. Boeien wijzen je de weg en de vuurtoren licht je bij. En Route bied je concreet: thema-reisgidsen (en algemene reisgidsen),slow travel stories (die verdieping geven bij onderwerpen in de algemene reisgidsen of een onderwerp uitlichten dat niet aan bod komt in de themagids). Op de website van www.en.route.eu vind je meer informatie. Go with the flow and travel slow.
Steigers, uitvaren, boeien, bakens, havens
Ook 'En Route coaching' kiest voor het avontuur. Op niet conventionele wijze begeleid En Route je op je weg naar 'binnen' en naar 'buiten'.
En Route volgt hierbij het 'format' van 'uitvaren en thuiskomen'. Dit format bestaat uit drie fasen.
Stap 1 is de steiger. We verkennen je 'werk-en thuisplek' en afhankelijk van onze ontdekkingen en jouw wensen maken we eerst een reis naar binnen en gaan dan de buitenwereld verkennen. Of we gaan meteen 'en route' in de buitenwereld. Uiteraard sta jij aan het roer en uitgaande van jouw coachvraag stippelen we de route uit en bepalen we de prioriteiten.
Het onbekende bekende
Fase 2: We stappen in je levensbootje, verlaten de haven en varen het onbekende bekende tegemoet. Op je tocht heb je soms wind mee, soms wind tegen of valt de wind helemaal weg. Je komt andere levensbootjes tegen, hulpboeien, vuurtorens die je tocht bijlichten. Hoe ga je om met tegenwind, wie of wat zijn je hulpboeien, heb je die werkelijk nodig, en wat zijn je inspiratiebronnen die je bijlichten? Deze en andere vragen gaan we niet uit de weg. In tegendeel, we gaan ze onderzoeken en stap voor stap, of 'knoop voor knoop' komen we verder. Blijkt dat je tijdelijk baat hebt bij een andere omgeving dan gaan we aan land en wandelen bijvoorbeeld een paar keer door bos, stad, weilanden. Met of zonder hond als coach. Ook een rondje golf kan heel verhelderend werken (www.golfencoaching.blogspot.nl).
Soepel laveren
Fase 3 is de laatste fase van het proces. We hebben een enorme reis gemaakt. Je hebt hard gewerkt, alle zeilen bijgezet. Je hebt handvatten aangereikt gekregen om zonder inspanning de terugreis te aanvaarden of zelf je reis voort te zetten. Die handvatten kunnen bepaalde technieken zijn zoals minfulness, alles met aandacht doen; tijdmanagement en het werken met de 'belangrijk-urgent-niet belangrijk-niet urgent matrix; maar ook inzicht in je eigen sterkten en zwakten, talenten en loopbaanwensen; inzicht in wat je nog nodig hebt om soepel te laveren en met plezier je vaartocht te vervolgen van steiger naar steiger. Eenmaal aangelegd bij je steiger zul je zien dat deze niet meer was zoals je hem achterliet en toch ook je vertrouwde steiger is. Spannend? Nieuwsgierig? Wil je ook een op ontdekkingsreis? Kijk dan voor meer informatie op de website van www.en-route.eu. Als je het aandurft om 'en route' te gaan krijg je het boekje 'Dribbelen. Mijn hond als (wandel-)coach' cadeau.
Go your own way
Het moto van En Route is: als een vis in het water. Dit is zowel van toepassing op de keuze van de culturele reizen als op de wijze van coachen. En Route kiest alleen 'thema's' waar ze wat mee heeft, waarbij ze zich dus als een vis in het water voelt. Contact met locals en jarenlang affiniteit met het onderwerp (en zodoende een reservoir aan kennis opgebouwd) zijn bij de keuze vaak doorslaggevend. Ook de klant voelt zich hierdoor als 'een vis in het water'.
Het streven van En Route coaching is dat de coachee zich uiteindelijk, het zal je niet meer verrassen, als een 'vis in het water' voelt. Vissen zijn flexibel. Soms is het goed om met de stroom mee te zwemmen (go with the flow) en soms kan je beter je eigen weg volgen ('go your own way') en tegen de stroom in gaan. Dat is vaak een eenzame weg, zoals de zalm (en de forel, verwant aan de zalm) de enige vis is die, om nageslacht te krijgen, weleens tegen de stroom inzwemt. En Route wil je bewust maken van de keuzes die je hebt. En laat je ook ervaren (bij voorkeur in het hier en nu) wat en wie je op je pad behulpzaam zijn of juist niet.