donderdag 8 oktober 2015

Koffie, wijn, taart en Tsjechische happen



 

Korte geschiedenis van de koffiehuizen

 

 

‘Europa is mede gevormd door koffiehuizen’, aldus cultuurfilosoof George Steiner. ‘Ze liggen in heel Europa. Van Pessoa's favoriete koffiehuis in Lissabon tot de cafés in Odessa, die door de gangsters van Isaac Babel werden bezocht. Het koffiehuis is een plek voor ontmoeting, samenzwering, voor intellectuele discussie en roddel, voor de musicus, de dichter of de metafysicus. Zonder koffiehuis geen Stendhal, Schubert, Lenin, Trotski, Musil, Baudelaire, Freud, Casanova. ‘

De kraamkamer van de Europese koffiehuizen-cultuur ligt in Midden Europa. Samen met Wenen vormde Boedapest in de 19de en vroege 20ste eeuw het hart van de Midden-Europese koffiehuiscultuur. Een traditie die teruggaat tot 1685, toen een Grieks-Armeense koopman in Wenen het eerste koffiehuis opende.


Praagse koffiehuizen

 

 

In Praag is er van de tientallen koffiehuizen nog een handjevol over. Maar die zijn dan ook zeker de moeite van een bezoek waard. Je kan er ontbijten, in alle rust van één van de vele soorten koffie genieten (altijd met een glaasje water) je krant lezen/of de digitale versie (WIFI is bijna altijd aanwezig) en een lekker stuk taart eten, maar ook lunchen, een wijntje drinken of ’s avonds  een ouderwetse Tsjechische maaltijd bestellen. Bijvoorbeeld  Praagse ham vooraf, gevolgd door rundergoulash met broodknoedels en als dessert flinterdunne pannenkoekjes met zure room, besprenkeld met suiker en kaneel. Uiteraard zijn er alternatieven beschikbaar.

Stamcafé van Franz Kafka

 

 

Aan de Narodni, vlakbij het Narodni Divadlo (de Opera) aan de Vltava (Moldau), ligt al decennia lang het koffiehuis ‘café Louvre’.  Eem pracht exemplaar met marmeren tafels, spiegels aan de wanden, kranten aan stokken, hoge ramen, hoge plafonds met kroonluchters. En ja hoor, een biljartkamer is ook aanwezig. Je waant je terug in de tijd. Beroemde schrijvers als Franz Kafka en zijn vrienden kwamen hier regelmatig eten, biljarten, serveersters versieren of gewoon wat lezen en werken. 
Vanaf de eerste verdieping heb je een mooi uitzicht over de Narodni en diverse art nouveau panden.
Adres: Narodni 22, Praag1, Nove Mesto
Openbaar vervoer: metro Mustek, tram 22
Openingstijden: maandag-vrijdag 08:00 tot 23:30; zaterdag-zondag 09:00 – 23:30 uur.

Roemrijke geschiedenis van Slavia

 

 

Tegenover café Louvre en het Narodni Divadlo ligt, aan de Moldau, café Slavia. Een koffiehuis met een prachtig art déco interieur en een roemrijke geschiedenis. Kavárna Slavia was de plek waar in de beginjaren van de twintigste eeuw de Tsjechische avant-garde elkaar ontmoette en waar tijdens het communistische regime de dissidenten bijeen kwamen om de fluwelen revolutie van 1989 voor te bereiden. Hier vertoefden musici als Smetana en schrijvers als Karel Capek (bekend van de Brave Soldaat Sveijk) en Jaroslav Seifert. Ook mensenrechtenactivist en voormalig president van Tsjechië, Václav Havel, kwam hier regelmatig.
Adres: Smetanovo nábrezí 2, Praag 1.
Tram: 6, 9, 17, 18, 21, 22 halte Narodni Divadlo.
Openingstijden: maandag – vrijdag 08:00 – 24:00, zaterdag - zondag 9:00 – 24:00 uur.


Een eigen bakkerij

 


Café/Restaurant/Patisserie Savoy is een verrassende mooie gelegenheid in Mala Strana. Het art nouveau cafe heeft een neo-renaissancistisch plafond, dat stamt uit 1893 en de sprankelende kristallen kroonluchters en spiegels maken het interieur af. Café Savoy biedt een Franse keuken met een Tsjechische twist, waar je al vanaf 8 uur 's ochtends van kan genieten van een heerlijk ontbijt of een lekkere lunch. Daarnaast vind je op de uitgebreide kaart zoete lekkernijen uit eigen bakkerij, en dit alles tegen kleine prijzen.

De wandeling ‘Het Proces’, te lezen in de Slow Travel Trip ‘Praag. In het voetspoor van Franz Kafka’, start met een ontbijt bij Savoy. TIP:  vergeet niet te reserveren want in het hoogseizoen kan het ontzettend druk zijn. http://www.en-route.eu/pages/trips_kafkahome.htm
Adres: Vítězná 124/5, 150 00 Praha 5, Tsjechië
Telefoon:+420 257 311 562
Openingstijden: maandag-vrijdag 08:00–22:30; zaterdag - zondag  09:00-22:30 uur.


Cocktails en sublieme wijnen

 

 


Geopend in 1914, is het café in 2007 geheel gerenoveerd. Een tour de force van art déco betegeling -  muren en plafond bedekt met originele betegeling, mozaïeken,  gehouwen panelen en reliefs - met verlichtingsarmaturen en bronzen in art déco stijl. De met goud en marmer overladen zitruimte is een waar paleis voor kunstliefhebbers. Naast uitstekende koffie kun je hier genieten van  een grote verscheidenheid aan cocktails en een sublieme selectie van wijnen. In de keuken staat de internationaal erkende chef Zdenek Pohlreich. Hij heeft de ietwat eenvoudige Tsjechische keuken een charmant elan gegeven dat je terugvindt op de menukaart van Café Imperial. Geniet bijvoorbeeld van konijn gebraden in donker bier met pruimen en knoedels.
Adres: Na Poříčí 15, 110 00 Praha 1, Tsjechië
Telefoon:+420 246 011 440
Openingstijden: maandag – zondag 07:00–23:00 uur.


‘Gesamt Kunstwerk’

 

 

Restaurant en grand café OBECNI DUM, op de begane grond van het gemeentehuis, is één van de mooiste art-nouveau gebouwen van Praag. Franz Kafka at hier regelmatig met zijn vriend Max Brod. Kafka walgde van het Tsjechische menu. Je zou hem nu een veganist noemen. Hij was een volgeling van de Amerikaanse voedselprofeet Horace Fletcher.  Kafka noemde de Tsjechen ‘smerige vleeseters en bierdrinkers’. Anno nu kan je in Obecni Dum nog steeds een menu bestellen uit Kafka’s tijd. Lokale specialiteiten als geroosterde big, varkensvlees, noedels en aardappelen. Ook het interieur lijkt onveranderd. 

Facebookpagina https://www.facebook.com/Yourtimemytime?ref=bookmarks
Adres: nám. Republiky 5, 111 21 Praha 1
Openingstijden: maandag-zondag 10:00–19:00 uur.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten